Ez a cikk 10 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szilva, te édes!

2009-09-30

A piacokon még ilyenkor õsz elején is nagy mennyiségben kínálják a szilvát. E gyümölcs kitûnõ pénztárcakímélõ alapanyag, olcsón, a tavalyihoz hasonlóan, kilónként 150-200 forint körüli áron adják a kereskedõk. Érdemes lekvárt fõzni belõle, megéri a fáradság, hiszen a téli vitamin-ínséges hónapokban jó, ha van mit levenni az éléskamra polcáról. Persze a finom lekvárért meg kell dolgozni, a szilva üstben fõzése egész napos elfoglaltságot követelõ kavargatással jár. Jó, ha az üstöt a szabadban helyezzük a láng fölé, mert a fortyogó édes massza ki-kirobban, és a szerteszálló forró kis lövegek összemázolhatják a konyha falát - intenek óvatosságra a sokat tapasztalt háziasszonyok. 

 A csaknem 2000 fajta szilvát, talán éppen mert bőségesen van belőle, sokáig csak harmadrendű, afféle "fapados" gyümölcsként tartották számon, a nagyobb respektű barack, alma, körte mellett szerényen díszeleg a piaci standokon. Így is, a statisztika szerint fejenként évi 7 kilónyit eszünk meg belőle, valószínűleg egy tetemes részét kompótként, szilvás gombócként, vagy palacsintában. Sokan ugyanis nyersen kevésbé kedvelik, mint feldolgozva. Pedig a szilva beltartalmát tekintve egy valóságos természeti kincsestár. Sok kálium van benne, ami szabályozza a szív ritmusát, csökkentve az infarktus kockázatát, magas vastartalma miatt pedig fiatalabb nőknek ajánlható.

 

A leleményes, minden forintot megfogni képes háziasszonyok körében reneszánszát éli a szilva aszalása. A mandulával, vagy dióval töltött aszalt szilva - a szultána - igazi ínyenc csemege. Befőttként a szilvák királynőjeként számon tartott besztercei fajta a leginkább javallott.

 

A CSAPI piacain, csarnokaiban nézelődve az élményt növelheti, ha van némi jártasságunk a szilva-történelemben. A tudósok szerint ezen gyümölcs őshazája a Földközi-tenger keleti vidéke. Elsőként, még a honfoglalást megelőző időkben a görögök, örmények, szírek termesztették. A római birodalomban is megbecsült ételként ismerték, a légiósok például e gyümölcsből merítettek erőt a napi 30-40 kilométeres meneteléshez, csatározáshoz. Mivel szinte bármely silány talajon is megterem, nem igényel gondozást, gyorsan elterjedt Európában, Kolumbusz jóvoltából pedig Dél-Amerikában. Manapság Európában a legtöbb szilvát Románia termeszti, Magyarország Bulgária után a negyedik szilva nagyhatalom.

 

Kalendárium

2020. április 10.
péntek
Zsolt napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges rétes (16 szelet)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok