Ez a cikk 10 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tavaszi zöldségtobzódás

2009-05-07

 

Beindult a tavaszi zöldségtobzódás a CSAPI piacain, a standok roskadásig megteltek a hazai kertekben termesztett friss finomságok sokaságával. Itt az alkalom, hogy a vitaminínséges téli hónapok után megújítsuk étrendünket, amiben nagyobb szerepet kaphat a zöldség, a saláta. Annál is inkább, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 400 gramm zöldség- és gyümölcsfogyasztást javasol, ha el akarjuk kerülni a szív és érrendszeri betegségeket.

Hívogató a hegyekben álló friss retek, aminek csomója például a Bosnyák téri Piacon, vagy a Rákóczi téri Vásárcsarnokban 150 forint körüli áron kapható. Ez a nálunk már az 1700-as években is ismert zöldség tele van vitaminnal, káliummal. Magas a vastartalma, ezért fiatal asszonyoknak különösen ajánlott csemege. Mi lehet finomabb az egyszerű, retekszeletekkel feljavított vajas kenyérnél? Talán az újhagymával, harsogó paprikával kínált zsíros, vagy vajas kenyér. A Galga-menti és más főváros környéki falvak fóliasátraiban termesztett paprika darabja már 100 forintért, a paradicsom kilója 300-600 forint körüli áron hozzáférhető.

Egy szépen fejlett saláta puszta látványa is üdítően hat a piacokon nézelődő vásárlóra. Az esztétikai élmény alapja a sok hozzá kötődő kellemes gasztronómiai élmény, ami az idők során ért bennünket. Hacsak nem vagyunk a tudatos táplálkozás megszállott hívei, nem is gondolunk rá, hogy a mostanság 150-200 forintért kapható saláta egyben vitaminok, ásványi anyagok és élelmi rostforrások gazdag tárháza. Csökkenti a rákos megbetegedés és a szívbajok kockázatát. Jelenleg már a saláták kínálata is egyre gazdagabb. Mivel viszonylag jó áron kapható, a saláta a gazdasági válság szorításában is kisegíthet bennünket egy olcsó, kiadós, jó ebéd elkészítésénél. Az ésszerű takarékosság jegyében mind több háziasszony rukkol elő manapság például a néhány 100 forintból elővarázsolható megunhatatlan tojásos nokedlivel, ami fejes salátával tálalva a pazar bőség érzetét keltheti az asztalhoz invitált vendégben.

Kalendárium

2020. április 10.
péntek
Zsolt napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges rétes (16 szelet)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok