Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az egészségóvó dió – jó közepes az idei termés

2008-09-25

 

Beindult a diószezon. A CSAPI piacain bőségben árulják ezt a különleges, egészségóvó növényt. Az idén jó közepes termést adott ez a Perzsiából, Közép-Ázsiából származó csonthéjas. ősszel az emberi szervezet is követi a természet rendjét és a télre készülve ösztönösen igényeljük a magas kalóriatartalmú, vitaminokban, ásványi anyagokban bővelkedő tápanyagokat. Ezért is kapós a háziasszonyok körében a dió.
Élettani hatása a dióban lévő Omega 3 zsírsavaknak tulajdonítható, amely létfontosságú a szervezetünknek. Napi 5 deka dió elrágcsálása nagyban csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát. A dióbél vértisztító, megöli a szervezetünket mérgező parazitákat, jót tesz az emésztésnek. Elűzi a fáradságot, növeli a koncentrációs képességet, ezért vizsgára készülő diákoknak különösen javallott. (Persze nem pótolható szorgos dióevéssel a kemény tanulás.) Idegnyugtató hatását is fel szokták jegyezni.
Mégiscsak csínján a dióevéssel! Magas energiatartalma (654 kcal, 2747 kJ/100 gramm) miatt hizlal, ezért a napi étrend összeállításánál ezt vegyük figyelembe. A dió vásárlásánál is körültekintően célszerű eljárni. Olyan kínálatból vegyünk, amelyben a dió héja aranysárga, könnyen törik. Kerüljük a túlságosan porhanyós hámozott, pucolt diót, mert ez már előrehaladott avasodás gyanúját keltheti. A megvásárolt diót otthon hűtve érdemes tárolni, sötét helyen, légmentesen zárt üvegben. Mélyhűtve akár egy évig is friss marad. Nagyanyáink gyakran mézben tartósították, ez a csemege azonban kétszeresen hizlal.
A sokoldalú dió a konyhában nem csupán süteményekben, édességekben, kalácsokba, tésztákba sütve dicsérheti a háziasszony tudását, leleményét. A konyha jó hírét öregbítheti a húsételek mellé, vagy salátákban kínált dió, amely fenséges ízeket varázsol az asztalra. A zöld dió mártásokban felhasználva vad ételekhez lehet ínycsiklandó étek.

Kalendárium

2020. április 04.
szombat
Izidor napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldbabos egytálétel (4 adag)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok