Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Olcsóbb a gyümölcs – infarktus ellen táplálkozzunk egészségesebben

2008-07-24

Az idén olcsóbb a gyümölcs a tavalyinál, átlagban 15-20 százalékkal vehetünk a piacokon kajszit, sárgabarackot, szilvát, meggyet, dinnyét mint egy évvel ezelőtt - állítja a Gyümölcs Terméktanács elnöke. Az elmúlt évben a nagy szárazság miatt szerényebb volt a kínálat, főként ez az oka a mostani kedvezőbb helyzetnek. Érdemes kihasználni e lehetőséget, most a kevésbé tehetős emberek is sokat tehetnek az ésszerűbb táplálkozással az egészségükért. A hivatalos, 2004-ben készült adatok szerint Magyarország az EU tagállamok sorában a 4. helyen áll gyümölcsfogyasztásban (még a franciákat is megelőzi), de a realitás szerint ennél hátrább besorolás illetne meg bennünket - állítja Lux Róbert.

Hasznos lenne, ha naponta legalább 30 dekagramm gyümölcsöt ennénk, ami a Nagycsarnokban nemrég 250 forintos kilónkénti őszibarackot alapul véve a kisnyugdíjasoknak is elérhető lehet. Szerte a világon folyó kutatások egybehangzóan állítják: aki sok gyümölcsöt eszik, annak kisebb az esélye, hogy szívinfarktust kap. Például az American Jurnal of Epidemiology című rangos folyóiratban publikált tanulmány szerint japán tudósok 80 ezer embernél végeztek felmérést táplálkozási szokásaikról. Ebből kiderült, hogy akik sok gyümölcsöt ettek, azok ritkábban kaptak szívinfarktust és 20 százalékkal csökkent a koszorúér betegségek kockázata. Márpedig Japánban eleve 80 év feletti kort érnek meg az emberek, nálunk átlagban a 70 évet is csak alulról közelítjük meg. A halálos betegségek sorában pedig éppen a szív- és érrendszeri bajok vezetnek, ezek kockázata egészséges életmóddal, átgondoltabb étrenddel csökkenthető.

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet - egy másik tanulmány szerint - a daganatos betegségek megelőzésére dolgozott ki étrendi javaslatot. E szerint napi legalább egy bögrényi gyümölcs és kétszer ennyi zöldség fogyasztásával jó esélyünk lehet e rettegett kórt távol tartani magunktól. Európában minden felnőtt számára a napi 40 dekagramm gyümölcs és zöldség evése a javallott mennyiség.

Itt a dinnyeszezon, a CSAPI piacain, csarnokaiban bőséges a kínálat, messze még Lőrinc napja. A görögdinnye több mint 90 százaléka ugyan víz, ám mellette a benne fellelhető citrullin elősegíti az erek ellazulását, ami a vérnyomás csökkenését idézheti elő. A citrullin nagyobb része a görögdinnye héjában mutatható ki, de a húsában is megtalálható. Ami a szervezetünkben eleve meglévő enzimekkel találkozva argininné, egy esszenciális aminosavvá alakul át. Az arginin pedig – állítják a kutatók – a nitrogén-oxid képződését segíti elő, ami jótékonyan hat a szívre, vérkeringésre, az erek ellazítására.

Kalendárium

2020. április 03.
péntek
Buda, Richárd napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Vörösboros marhagulyás

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok