Az eper tisztítja a vesét és vitaminokban gazdag gyümölcs, amelynek az idén egy héttel előbb köszöntött be a szezonja, mint más években. Május végén az import mellett már nagy mennyiségben kínálják a CSAPI piacain a hazai termést. Ráadásul éppen az időjárásnak köszönhetően ez évben az átlagosnál hosszabb szezonra lehet számítani, mint máskor - állítja Lux Róbert, a Gyümölcs Terméktanács vezetője.
Magyarország nem tartozik a nagy epertermesztő országok sorába, évente 10-12 ezer tonnányi mennyiséget szüretelhetnek az ezzel foglakozó gazdák. Összehasonlításként például Spanyolország, vagy Lengyelország ennek tízszeresét küldheti a piacokra. Ám a magyar eper ízben, zamatban, minőségben veri a mezőnyt. Ennek oka, hogy az éghajlat miatt nálunk kétszer hosszabb ideig fejlődik ki a gyümölcs, mint például Olaszországban, ahol a szikrázó napsütés miatt másfél hónap is elegendő ehhez. A márciustól júniusig tartó hosszabb érési idő viszont kedvez az ízanyagok kialakulásának, amitől mézédessé válik a hazai eper. Ezt a minőségi különbséget a vásárlók is felismerték és mindenhol a magyar epret keresik, akár felárat is készek fizetni érte. Hiába a hívogató piros szín, a nagy, egészséges, szemcsalogató import eper, legalább most a főszezonban a hazai eper verhetetlen.
A legnagyobb epertermő vidék Csongrád megye déli része, ahol a legkorábban érik ez a gyümölcs. Ugyancsak sokan foglalkoznak eperrel a Szentendrei szigeten is, ahonnan a fővárosi piacok nagyobb részét is ellátják a napi friss felhozatallal. A szigeten valaha nagy szőlő ültetvények húzódtak, ám a 19. században a peronoszpóra kipusztította a növényt, ekkor álltak át az itt élő elődök az eperre. A csere bevált, mert a dunai hűs levegő nyomán keletkező hajnali harmat jótékonyan hat az eper fejlődésére, ízvilágának összeérésére. Néhány éve még 170 hektáron húzódtak az eperültetvények a szigeten, ma viszont már 10 hektárra csökkent ez a terület. Sok hobbi-lótartó telepedett meg ezen a tájon, a paciknak kell a legelő, a sok széna és a kifutó, ami elvette a területet az epresektől. Így is bőséges a hozam, jó az idei epertermés, hektáronként 15-20 ezer kilót lehet szüretelni. Ilyenkor családtagok, rokonok, felfogadott napszámosok, diákok lepik el kora reggel a földeket, hogy a budapesti piacokra minél előbb eljusson a frissen szedett eper.
Tahitótfaluban június első hétvégéjén az idén is megrendezik az eperfesztivált, ahol zene, tánc, vidám mulatság keretében tobzódhat a friss eperben a tisztelt publikum. A tavalyihoz hasonlóan több ezer vendéget várnak a szervezők a nagy mulatságra.