Ez a cikk 12 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szarvasgomba, a természet „aranya”!

2007-12-04

Itt van a téli szarvasgomba szezon. E különleges gomba nem csupán a legtehetősebb emberek asztalán illatozhat, hanem az ínyenc kisebb jövedelműek is élvezhetik az általa varázsolt finom ízeket, mivel már csekély mennyiség is elegendő ahhoz, hogy az ételeinkhez hozzáadva különleges ízt kölcsönözzenek. Budapesten a piacok közül egyedül a Nagycsarnokban árulják, a Gombavilág Kft. standján. E helyen hozzájuthatunk az elsőre meghökkentően drágának tűnő, kilónkénti 75 ezer forintos áron.

Csakhogy a szarvasgomba gumójából egy leheletvékony szelet is elég a különböző ételek "feljavításához" - állítja Keller Attila, a társaság vezetője. Például egy rántottába reszelve félszeletnyi mennyiség igazi gasztronómiai remekké lépteti elő az egyszerű, szokványos reggelit, ennek plusz költsége legfeljebb 400 forint lehet. Többnyire a vadételek megbolondítására használják az előkelőbb éttermek szakácsai. Ügyes háziasszonyok pedig dunsztos üvegben tárolt rizs közé helyeznek néhány szeletke szarvasgombát, aminek illatát, aromáját napok multával átveszik a szemek és így mennyei eledelek sora készíthető a közönséges rizsből. Mások üvegben tartott tojások közé ejtenek némi szarvasgombát (de vaj mellé is rakható), ami hasonló minőségjavulást eredményez. Mindez a hatás egyetlen gumócska felszeletelésével elérhető. Mégis a standon megforduló vevők többségében külföldi turisták, akik felfedezték, hogy nálunk alig fele áron juthatnak hozzá ehhez a különleges fűszernövényhez, mint Európa legtöbb országában.

Mi tagadás, a szarvasgomba a Magyarországon fellelhető kb. 3000 nagygomba által alkotott misztikus világban is egyedülállóan magas rangot vívott ki magának. Már eleve az is növeli értékét, hogy nehéz fellelni, mert „láthatatlan”, nagyon ritkán „bújik ki” a földből, a föld felszíne alatt terem, szimbiózist alkotva a fák, elsősorban a kocsányos tölgy gyökérzetével. Hasznos szerepet tölt be a természet körforgásában, mert különböző létfontosságú anyagok felvételét könnyíti meg a fák részére. Ezért is önmérséklet javallott a felkutatásánál. E művelethez idomított kutyákat, sertéseket alkalmaznak az erre a gombára szakosodott gyűjtők. A jó szimatú állatok az orrukkal túrják ki a földből a zsákmányt. A meszes talajú erdőkben gyakrabban lelni fel szarvasgombát, a pontos helyek azonban a gyűjtők hétpecséttel őrzött titkai közé tartoznak, így próbálva a konkurenciát távol tartani. Állítólag a Budai-hegyek sűrűbb erdeiben is vannak ilyen "kincses szigetek". Gyakran a gyűjtők megegyeznek az adott erdő tulajdonosával, hogy a lelőhelyeket körbekerítve magukénak tudhassák az aranyat érő szarvasgombát.

Kalendárium

2020. március 31.
kedd
Árpád napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Uborkaleves (6 adag)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok