Ez a cikk 12 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Együnk halat!

2007-08-30

A CSAPI piacain megkülönböztetett figyelmet érdemelnek a halas-standok. Az itt felsorakozó gazdag kínálatból szinte magától adódik a lehetőség: az egészség, a finom ételek és az elfogadható árak összhangba hozhatók!

Amerikai kutatók szerint a grillezett, vagy a sütőben elkészített halételek jótékony hatást gyakorolnak a szív elektromos rendszerére. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a haldiéta által megelőzhető az életveszélyt jelentő szívritmuszavarok kialakulása. A Harvardi Orvosegyetem által végzett vizsgálatok kimutatták, hogy akik hetente legalább egyszer beiktatják a halat az étrendjükbe, azoknál alacsonyabb pulzusszámot regisztráltak, mint a kontroll csoportnál. Vagyis "alapjáraton" ver a szívük, ami eleve hosszabb életet feltételez. Még jobbak voltak azoknak a vizsgálatba bevont embereknek a mutatói, akik hetente ötször ettek halat. Tengeri halak esetében érdemes grillezett, vagy sütőben készített halat fogyasztani - figyelmeztetnek rá a tudósok -, ezekben ugyanis olyan, a szívnek jótékony omega-3 zsírsav található, amelyet az olajban sütött halaknál viszont nem mutattak ki az elemzők.

Sajnálatos módon azonban Magyarország a legkevesebb halat fogyasztó nemzetek sorába tartozik, miközben az egészségi mutatók is rosszak. Európa legtöbb országában 10 kilogramm körüli az egy főre jutó évi fogyasztás, ez nálunk alig több mint 3 kilogramm. (Kivéve a Baja környéki településeket, ahol ennek dupláját eszik az emberek, azon a tájon régi hagyományai vannak a dunai halászatnak.)

Most, hogy a baromfi és más húsok ára az aszályos nyár miatt megcsappant takarmány következtében drágul, érdemes elrugaszkodni belénk rögzült étkezési szokásainktól és a piacokon járva figyelő szemünket a halakra vetni. Igaz a hal is többe kerül, de például a busa még így is az olcsóbb kategóriába tartozik. Mivel ez a hal növényevő, nem zsíros a húsa, jó recept alapján igazi, pénztárca-kímélő finomság varázsolható belőle az asztalra!

Kalendárium

2020. április 04.
szombat
Izidor napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldbabos egytálétel (4 adag)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok