Ez a cikk 12 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

HAZAI BAROMFIT A PIACRÓL

2007-06-23

Még nem tudni, hogy a baromfi árának júniusban életbe lépett 5 százalékos emelkedése mennyire veti vissza a forgalmat a CSAPI piacain, csarnokaiban, de az első napokban lényegében nem volt érzékelhető változás - közölte Zsidi Péter, a Bosnyák téri Piac kereskedője. Tény viszont, hogy Magyarország az egy főre jutó, évi átlag 32 kilós fogyasztásával Európában az élen jár. Csupán az írek és a portugálok közelítik meg e mennyiséget, a többi nép asztalára fejenként évente 22 kiló kerül, ott inkább a marha, a birka és a hal a kedveltebb.A mostani áremelkedés a nemzetközi piacon kialakult baromfihús-hiányra vezethető vissza. A tavalyi baromfiinfluenza járvány híre 8 százalékkal visszavetette a vásárlást, ami elbizonytalanította a baromfival foglakozó tartókat. Sokan nálunk is felhagytak e tevékenységgel. Ráadásul az Európát olcsó broiler csirkével elárasztó Brazíliában is hasonló a helyzet, visszaesett a termelés, ezért megcsappant az export. A drágulás másik indoka, hogy az EU szigorú állatjóléti követelményeket ír elő a tagországoknak. Ez annyit jelent, hogy humánus megfontolásból a nagyüzemekben, szériában, tömegtermeléssel előállított, kiszolgáltatott állatokat is megilletnek bizonyos, a felesleges szenvedést elkerülő jogok. Így nem szabad összezsúfolva tartani például a "tojásgyárakban" a ketrecekbe kényszerített tyúkokat, biztosítani kell számukra a megfelelő mozgásteret, páratartalmat, hogy a természethez közeli állapotnak legalább a nyomai fellelhetők legyenek. Szállításnál vizet kell adni az állatoknak a szomjúság érzésének elkerülésére. Mindez többletkiadással jár, amit pedig lényegében a fogyasztó fizet meg. Az idén Magyarország 80 ezer tonna baromfit exportál és 40 ezer tonnányi mennyiséget hoz be más országokból. Jó, ha résen vagyunk és a magas minőségű, ízletesebb hazai csirke- és pulykahúst vesszük, amit pedig éppen a piacokon lehet legbiztosabban beszerezni. Annál is inkább, mert a nagy bevásárlóközpontok ki tudja honnan beszerzett, kevésbé jó minőségű baromfihús kínálata még csak nem is olcsóbb, mint a piacon kapható hazai termék – állítja Zsidi Péter. A baromfihús a korszerű táplálkozás fontos eleme. Fehérjében gazdag, könnyen emészthető. Mivel pedig csak 20 százalékos arányban felel az egészségünkért az orvosi ellátás színvonala, egészségünk megőrzése döntő mértékben az életmódon, az egészségtudatos táplálkozáson múlik, célszerű – kerül amibe kerül – több baromfihúst beiktatni napi étrendünkbe.
Kalendárium

2020. április 10.
péntek
Zsolt napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges rétes (16 szelet)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok