Ez a cikk 12 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Színes tavaszi virágkínálat a Csapi piacain, csarnokaiban

2007-05-17

A CSAPI piacainak látványos színfoltja a virágárusok standjai, ahol az idén a korábbiaknál is gazdagabb kínálat könnyen zavarba ejtheti az árubőségtől elbizonytalanodó vásárlót. A csábítás annál is erősebb lehet, mert e helyeken a hagyományos virágboltoknál általában olcsóban hozzá lehet jutni a sok illatozó, viruló palántához, cserepes, vagy vázába való természeti csodához. A Bosnyák téri Piac egyik virágárusa szerint valamelyest szerényebb ugyan most a májusi forgalom, mint az előző években, a nehezebb megélhetés a virágkereskedelmen is megérződik. Mások viszont éppen a spórolási kényszertől vezérelve keresik fel a drágább virágüzletek helyett a piaci árusok standjait.A tavasz slágervirágai között továbbra is vezet a szegfű, ennek is a fürtös-csokros kis bimbós változatát keresik a piacokon vásárló háziasszonyok. Ugyancsak fogy a gerbera, akárcsak a krizantémpalánta. A kertészek ajánlása szerint nyáron érdemes levágni az oldalhajtásokat, hogy őszre a főszáron nagyobb fejű virág díszelegjen. Érdekes módon az árusok szerint az idén megcsappant az érdeklődés a muskátli iránt, a liliom is kimegy a divatból. Továbbra is keresett viszont az orchidea és a rózsa. Örvendetesen új szokás a fiatalok körében, hogy a randevú előtt beugranak a piacok egyikére egy-egy szál, vagy csokor virágért. A gavallérokat ilyenkor jó tanácsokkal is ellátják az árusok, hogyan lehet növelni a virág élettartamát, ami aztán a megajándékozott "célszemély" örömérzetét is tartósítja. E praktikák közé tartozik, hogy rézvázába helyezzük a csokrot, amitől tovább pompázik. Ha nincs rézváza, célszerű rézpénzt dugni a virágok közé. A tápanyag utánpótlásra egy-két kanál, a vázába öntött kristálycukor is megteszi. Megkétszerezheti a virág életét a desztillált víz és az erős megvilágítás is. Késleltethető a fonnyadás, ha folyóvíz alatt levágunk a virág szárából, ezáltal ugyanis megkönnyítjük a vízfelvételét. Van, aki kalmopyrint pottyant a virág vízébe a baktériumok visszaszorítására.
Kalendárium

2020. április 10.
péntek
Zsolt napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges rétes (16 szelet)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok