Ez a cikk 13 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tavaszi gombák

2007-03-05

A tavasz közeledtével a napfény a szabadba csalogatja a természetet kedvelő kirándulni vágyókat, így azokat is, akik már alig várják, hogy egy kis gombát gyűjtsenek.
Élősdi csészegomba
A tavasz első "jelentős" gombái, a kucsmagombák után kutatók már jobban átvizsgálják az erdők talaját és ilyenkor bizony ráakadhatnak kisebb méretű gombákra is. Ilyen például az Élősdi csészegomba (1. sz. kép), mely okkeres vagy sötétebb barna színével korong, illetve tölcséres alakjával könnyen "elrejtőzik" az avarban. Leggyakrabban csoportosan jelenik meg. Élősdinek azért nevezik, mert jelen tudásunk szerint a Berki szellőrózsa gyöktörzsén élősködik. Egészen korán, már márciusban megjelenik, nem ehető, de ha épp ez az első gomba amit találunk, már örömmel fogadjuk.
Piros csészegomba
Szintén ebben a korai időszakban találkozhatunk a már messziről is feltűnő színű Piros csészegombával (2. sz. kép), mely ehető, bár inkább díszítő értéke van. A gomba külső felülete kissé behajló, hullámos, okkeres, pelyhes, szöszös, belül ahol a termőréteg található, élénkpiros. A gombaszezon első "igazi" gombái a kucsmagombák, a szakavatottak már eleve ezekre utaznak. Néhány ismertebb közülük: Ízletes kucsmagomba, Hegyes kucsmagomba, Fattyú kucsmagomba és a legkorábban megjelenő Cseh kucsmagomba. A Cseh kucsmagombától az Ízletesig némi időeltolódással jelennek meg. Nem árt az óvatosság, mivel viszonylag gyorsan romló fajok, különösen a Cseh kucsmagomba, ezért csak egészséges, fiatal példányokat gyűjtsünk. Egész tavasszal akár májusig is nőhetnek, ha megfelelő az időjárás, abban a szerencsében is részünk lehet, hogy egy időben (ha nem is egy helyen) minden fontosabb kucsmagombával találkozunk (3. sz. kép Kucsmagombák).
Kucsmagombák /Hegyes, Pusztai, Simasüvegű, Fattyú, Cseh, Ízletes-sötét változat is/
De az óvatosság itt sem árt, mivel nagyon hasonlítanak az ehető kucsmákra a mérgező papsapka gombák, amelyeket egy időben és azonos helyen találhatunk. Fontos ismérv, mely alapján elkülöníthetjük a kucsmagombákat a papsapkagombáktól az, hogy hosszában kettévágva a kucsmagombák belsejében található üreg egybefüggő, míg a papsapkagombáknál mindig osztott (4.sz. kép Kucsmagombák metszetei). Persze nem a gombákról beszélnénk, ha nem lenne némi kivétel és ez a Pusztai kucsmagomba, melynek belseje osztott (a képen látható példány - mely nyíllal jelölt - süvege nem osztott csak a tönk, de a legtöbbször a süveg is osztott), egyébként a legtörékenyebb kucsmagomba, ami jó elkülönítő bélyege.
Kucsmagombák metszete /Hegyes, Pusztai, Simasüvegű, Fattyú, Cseh, Ízletes/
Fontos itt is megjegyezni, ha nem ismerjük fel a gombákat, vagy nem vagyunk biztosak a tudásunkban, mindig forduljunk gombaszakértőhöz!
Kalendárium

2020. április 07.
kedd
Herman napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges batyu (12 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok