Ez a cikk 13 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A baromfi fogyasztás nem veszélyes – a baromfihús egészséges

2006-04-07

A plázák modern világával sikeresen állják a versenyt a budapesti piacok, csarnokok. Bebizonyosodott, hogy az igazán zamatos friss áru, a hamisítatlan falusi ízek a városnak e sajátos hangulatú, pezsgő élettel teli pontjain lelhetők fel igazán. Ezt támasztja alá, hogy naponta 10000 számra keresik fel a vásárlók a piacokat, különösen nagy a forgalom ilyenkor az ünnepek közeledtével, amikor igazán ki akar tenni magáért a háziasszony, mielőtt asztalhoz bűvöli a családot.A megszokott képet zavarja meg a madárinfluenza, amely körül egyre több a homály, a téves információ, ami elbizonytalanította a piaci vásárlókat. A baromfifogyasztás 20-30 százalékkal esett vissza az utóbbi hónapokban a madárinfluenza körül röpködő hamis hírek, félretájékoztatások, szóbeszédek következtében. A vásárlók bizalmának visszanyeréséhez tudni kell:
  • A madárinfluenza állatbetegség.
  • A Föld hatmilliárdos lakosságából eddig feltehetően 128-an haltak meg a madárinfluenza kapcsán, tehát embert veszélyeztető járványról eleve nem lehet szó. /Például nátha következtében naponta többen halnak meg, mégsem fújnak miatta riadót/. Az áldozatok mindegyike a harmadik világban, mostoha körülmények között állandóan nagy számú baromfival dolgozott, legyengült, alultáplált, beszívta a trágya porát, olyan magas páratartalmú levegő vette körül őket, ahol a kór terjedhet, ilyen időjárási viszonyok nálunk eleve nem léteznek.
  • Nem a madárinfluenza ellen kell védeni az embereket, hanem a tévhitek káros hatásától.
  • A vírus nem a madarak húsában, hanem a tollazatában és az ürülékében lelhető fel.
  • A magyar nagyüzemi baromfi fogyasztása biztonságos.
  • A baromfi útja: A gyártótól a saját neveltetésű szülőállományból kerül a tojás a keltetőbe, orvosi igazolással. A keltetőből a naposcsibe orvosi vizsgálattal kerül a nevelőhöz. A nevelőnél ellenőrzik a takarmánysort összetevők alapján (búza, szója), illetve kizárják a génmanipulációt. 5-6 hetes kor elérése után vágás előtt a körzeti állatorvos megvizsgálja a baromfit, vágási engedélyt ad, valamint tanúsítja, hogy a takarmány megfelelt, és a madár antibiotikumot nem kapott, életkora megfelel a vágáshoz. A szállító a feldolgozó üzembe kísérő állatorvosi papírral érkezik, vágás során is több ellenőrzési pontnak kell megfelelnie: látvány, súly. Zsigerelésnél is ellenőrzik a súlyt, amennyiben az előírt súlyt nem éri el, nem kerülhet forgalomba. A vágott baromfi az állomásvezetőhöz kerül, ahol kísérőjegyzékkel látják el. A hússzállító jeggyel állatorvos ellenőrzi származás alapján a baromfit. A kereskedelmi egységekbe kerülése után a helyi állatorvos az eddig leírt folyamatot illetve a papírok valódiságát ellenőrzi.
  • A CSAPI és a Lehel Csarnok kezdeményezésére az Országos Állategészségügyi Intézetben monitoring vizsgálatra elküldött baromfin elvégzett gyorsteszt is újabb ellenőrzést jelent: a szárnyasok egészségesek. A vizsgálati eredményeket jól látható helyen a kereskedők kifüggesztik üzleteikben a vásárlók megnyugtatására.
  • A hazánkban alkalmazott konyhatechnológiai műveletek (sütés, főzés) - az esetlegesen előforduló, ami gyakorlatilag nem lehetséges – madárinfluenza vírus elpusztítását eredményezi, márpedig nyers csirkehúst épkézláb ember nem eszik.
Itt van viszont most a jó alkalom, hogy emlékeztetőül a biztonságos, rémhírektől mentes időkre megkóstolják az egészséges baromfiból készült szakács-remekeket, amelyhez a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága, a Lehel Csarnok és a Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás jó étvágyat kíván!
Kalendárium

2020. március 31.
kedd
Árpád napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Uborkaleves (6 adag)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok