Ez a cikk 14 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szarvasgombák árusítása

2005-02-22

Igazgatóságunk a felmerült igények alapján kezdeményezte néhány szarvasgomba árusításának engedélyezését a Vámház körúti Vásárcsarnokban. Kérelmünket az ÁNTSZ pozitívan bírálta el, és az alábbi szarvasgomba fajok friss állapotban történő árusítását engedélyezte: - Nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) - Téli szarvasgomba (Tuber brumale) - Nagyspórás szarvasgomba (Tuber macrosporum) - Fehér szarvasgomba (Choiromyces meandriformis)
Nyári szarvasgomba
NYÁRI SZARVASGOMBA (Tuber aestivum Vitt.) Termőtest: 2-8 cm átmérőjű, gömb alakú, de gyakran szabálytalanul dudoros, lebenyes, felületét sokszögalapú, kúposan kiemelkedő szemölcsök borítják, színe barnásfekete, nedvesen szénfekete. Hús: sokáig kemény, viaszszerű, szürkésbarna, csokibarna színű, fehér, sűrű, tekervényes erezettel. Íze kellemes dióra emlékeztető, szaga főtt kukoricára emlékeztető. Termőidőszak: érett, illatos termőtestek június közepétől január végéig találhatók, humuszgazdag erdei talajokon, lomb- és fenyőerdőkben. Árusíthatóság (ajánlás): június 15-től január 30-ig. Osztálybasorolás: Extra --- szabályos gömbölyded alakú, sérülésmentes, érett, a fajra jellemző illatú legalább 30 gramm súlyú gombák. I.oszt. --- szabálytalan alakú, érett, fajra jellemző illatú, 20 gramm feletti gombák, felületi sérülés kismértékben megengedett. II. oszt. --- 5-20 gramm közötti érett gombák, vagy az előző két osztályba sorolható gombák, ha erősen sérültek, vagy állati kártevőktől kismértékben károsítottak.
Téli szarvasgomba
TÉLI SZARVASGOMBA (Tuber brumale Vitt.) Termőtest: 1,5-5 cm átmérőjű, gömbölyded, gumó alakú, felülete apró, sokszögletű, lapos szemölcsökkel díszített, az alapi részen jellemző bemélyedéssel, színe fekete, de fiatalon a szemölcsök között barnás árnyalatú. Hús: tömör, viaszos állományú, viszonylag törékeny, szürkés, később feketés színű, fehér, ritka, erezettel. Íze enyhe, kissé csípős, illata feltűnő „gyümölcs”, muskotályos jellegű. Termőidőszak: október közepétől, február, március hónapokig gyűjthetők érett gombák, meszes talajú lomberdőkben. Árusíthatóság (ajánlás): november 1-jétől január 30-ig.
Nagyspórás szarvasgomba
NAGYSPÓRÁS SZARVASGOMBA (Tuber macrosporum Vitt.) Termőtest: 2-6 cm átmérőjű, szabálytalanul gömbölyded, néha lebenyes alakú, felülete aprón szemcsés, vagy finoman szemölcsös, fekete színű, de eltérő mértékben rozsdabarnán varas (megperzselt). Hús: kemény, merev állományú, szürkés, lilásfekete színű, finom, kacskaringós erezettel. Íze enyhe, szaga feltűnően erős fokhagymára emlékeztető. Termőidőszak: szeptembertől január végéig található érett gomba, nedves termőhelyeken, öntéstalajokon, lombosfák alatt. Árusíthatóság (ajánlás): szeptember 15-től január 30-ig.
Fehér szarvasgomba
FEHÉR SZARVASGOMBA (Choiromyces meandriformis Vitt.) Termőtest: 6-10 cm átmérőjű, gömbölyded, gyakran szabálytalanul dudoros, lebenyes sima felületű, később berepedező, fiatalon fehéres, később okkeres, agyagbarnás alapszínű, rőtbarnán foltos. Hús: kemény, szívós állományú, fehéres alapon viasz szürke, kacskaringós erezettel. Íze kissé csípős, szaga erős, feltűnően tormára emlékeztető. Termőidőszak: július elejétől novemberig található érett gomba, kötött agyagos talajú fenyő-, és lomberdőkben. Árusíthatóság (ajánlás): július 1-jétől december 15-ig.
Kalendárium

2019. április 25.
csütörtök
Márk napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...




Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Epres Clafoutis (Francia gyümölcsös tejespite)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok