Rebarbara


Tavasz végén jelenik meg a piacokon a fanyar ízű, húsos, vastag levélnyelű rebarbara. Sok háziasszony közömbösen megy el mellette, mert nem ismerik eléggé, a konyhai felhasználása pedig nem terjedt el. Vadon terem Kelet-Ázsiában, Kínában és a Himolája környékén. Európába először a németek és az angolok hozták be. Ásványi anyagokat, főleg káliumot, növényi savakat és C-vitamint tartalmaz. Konyhai felhasználása: A meghámozott levélnyelekből levest, mártást készítenek. Sültek mellé is kedvelt. Több országban kompótok, krémek és piték alapanyaga. Levéből gyümölcsleveket és borokat is készíthetünk. Vásárláskor arra figyeljünk, hogy a növény akkor friss, ha a szárakat kettétörve recsegnek. A pirosas színű szárak jobb ízűek, mint a zöldek, mert kevesebb oxálsavat tartalmaznak. A rebarbarának a levelét és a gyökerét is használhatjuk, de csak nagyon keveset, saláták összetételeként. Főzni a rebarbarát nem szabad, mert rengeteg oxálsavat tartalmaz, szervetlenné válva a kalciummal az oxalat kristályt alkotja és lerakódik a szervezetben, majd kifejlődik a reumatikus betegség, nem beszélve a vesék terheléséről. Élettani hatása: Egészségügyi szempontból is értékes, mert frissítő hatású, serkenti a bélműködést, vér- és vizelettisztító hatású. Ásványtartalma bővelkedik, és jelentős az A vitaminkészlete is. Még szelén is van benne, B, és C vitamin. Számos kivonata kapható a gyógyszertárban. A gyógyszert máj és epebajokra, valamint aranyeres fájdalmakra használják. Serkenti az emésztést, illetve jó háziszer hasmenés esetén. A gyökérből készült rebarbara por is kapható a gyógyszertárban. Azok számára ajánlatos, akik valamilyen száj betegséggel küzdenek, s akiknek barnásak és kilazultak a fogai. A port külsőleg, fogmosásra használjuk. A rebarbara-lé sebek lemosására is alkalmas, azokon is segíthet, akiknek nehezen gyógyuló sebük van. A rebarbara kicentrifugázott levét kissé felhígítjuk és óvatosan lemossuk vele a sebet. Gyökerét pépesítve kevés mézzel elkeverjük és rátesszük a sebre borogatásnak. Addig váltjuk, amíg be nem gyógyul a seb. Ha nincs friss rebarbaránk, gyökérből készült rebarbara port kaphatunk a gyógyszertárban, amivel helyettesíthetjük a friss pépet. Ez a pép a vérző aranyérre is jótékony hatással van.
Kalendárium

2017. november 19.
vasárnap
Erzsébet, Zsóka napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Citromos sült főtt húsból

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok