Ez a cikk 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tájékoztató lakossági gombavizsgálati időpont változásáról

2018-05-03

Tájékoztatjuk a Tisztelt Érdeklődőket, hogy Igazgatóságunk két telephelyén (Fehérvári úti Vásárcsarnok, Bosnyák téri Vásárcsarnok) 2018. április 28. napjától kezdődően, gombaszakértő kollégáink hétvégén és munkaszüneti napokon 10.00 és 18.00 óra között ismét vizsgálnak a lakosság részére vadon termő, gyűjtött gombát és nyújtanak ingyenes szaktanácsadást.

Tájékoztatjuk továbbá a Tisztelt Lakosságot, hogy telephelyeinken nyitvatartási időben felügyelő kollégáink az ingyenes gombavizsgálatot munkaköri feladataik ellátása mellett végzik. A felügyelők elsődleges feladata a piacok, üzletközpontok, vásárcsarnokok zökkenőmentes üzemeltetése.

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy ingyenes szolgáltatásunk igénybevétele esetén – a gombavizsgálattal járó többletfeladatok, valamint az időjárás függvényében megnövekedett gombavizsgálatok száma és a vizsgált gomba mennyisége miatt –, akár hosszabb várakozási időre, vagy az Önök által választott telephelyről másik telephelyünkre történő átirányításra lehet számítani. Megértésüket köszönjük!


A tavasz beköszöntével nem csak a jó idő, a gombaszezon is elkezdődött. Az első gombászati csúcspontot a márciusi-májusi időszakra teszik a szakértők, de sok minden függ az időjárástól is. A kirándulások, gombaszedések kellemes időtöltést jelentenek számos családnak. Az összegyűjtött gombákkal azonban vigyázni kell, hiszen nem kevés mérgező fajta is megtalálható köztük. Ilyenek például a széles elterjedésű papsapkagomba fajtái (redős, homoki, vörösbarna), a nagy dög gomba vagy például a halálosan mérgező faj, a gyilkos galóca.

A tavaszi időszak jellemző fajai még a pereszkék, gévagomba, döggomba, kucsmagombák és tövisalja gombák, valamint persze a csiperke is. Vannak gombák, amelyek kizárólag csak ebben az időszakban találhatóak meg a természetben, de akadnak olyanok is, amelyek egészen késő őszig teremnek. Az éppen aktuális és a szezont megelőző időjárás döntő hatással van a gombák termőtesteinek kialakulásában. A hosszú, hóban gazdag tél vagy a nagyon száraz nyár után más időben találunk gombákat, mint az enyhe tél, vagy esős nyár után. A nedvesség és a hőmérséklet alakulása az a tényező, amely a gombák megjelenését időben és mennyiségben is egyaránt befolyásolja. Az átlagosnál csapadékosabb évek gazdagabbak gombákban, így előfordulhatnak több hetes csúszások és korai megjelenések is.

A gombakirándulások remek programnak számítanak a családdal, barátokkal, még akkor is, ha nem mindig járunk sikerrel! Nagyon fontos, hogy a szedett gombát szakellenőrnek vagy gombát ismerő személynek is megmutassák fogyasztás előtt.

Kalendárium

2020. április 03.
péntek
Buda, Richárd napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Vörösboros marhagulyás

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok