Borok hazája


Hazánk egyik legjobban fogyó exportcikke hosszú ideje a bor, amely legalább annyira hozzákötõdött a rólunk kialakult képhez, mint a paprikás ételek és a délibábos puszták. Az alábbiakban rövid áttekintés olvasható a legjellegzetesebb bortípusokról, továbbá a különféle borokhoz kapcsolódó lgefontosabb gasztronómiai hagyományokról.
A szõlõmûvelés 6000 éves múltra tekint vissza, az elsõ borpincék az ókori Itáliában látták el a lakososságot az édes nedûvel. A bor korai idõktõl szerepelt a kultikus szertartásokban, áldozatbemutatásnál. Április 23-án volt a Vinalia, a Borünnep, amikor Rómában megjelent a vidékrõl beszállított kiforrott bor, amellyel Juppiternek mutattak be áldozatot. Az aratás megkezdése elõtt, augusztus 19-én tartották a Vinalia rustica, a falusi Borünnep áldozatbemutatását Juppiternek, azért, hogy az egek ura elhárítsa a kedvezõtlen idõjárást, esõt-vihart. A másik ünnepelt Venus volt, mint a kertek, így a szõlõskertek védõ istennõje. A gazdák otthon a maguk termelte bort fogyasztották. A hazatérõ férjek, a betérõ rokonok azért csókolták meg a ház asszonyát, hogy észrevegyék a leheletén, ha bort ivott. A bort általában nem tisztán, töményen fogyasztották, hanem 2:1 arányú hígítással, tekintettel a színbor gyors hatására. A hosszú ideig tartósított, úgynevezett fojtott must pedig kifejezetten ínyencség számba ment, nem kevésbé a mézes bor, a sûrített musttal édesített bor: a cukrot ugyanis csak a késõ császárkorban ismerték meg az Indiából behozott nádcukor formájában. Hazánk legszebb természeti tájain és vidékein õsi szõlõkultúrát találunk: ezeken az ún. történelmi borvidékeken több mint 2000 éve folyik szõlõtermesztés. A borvidéken az utolsó 15 esztendõben különleges minõségû bort adó évjáratok: 1983, 1986, 1988, 1992, 1993, 1995
FEHÉRBOROK Nagy területen, a borvidék középsõ és nyugati lankáin termesztik. Legelterjedtebb fajták az Olaszrizling, a Hárslevelû, a Chardonnay, a Tramini, a Rajnai Rizling és a Királyleányka. Olaszrizling Október második felében érik, bora enyhén rezedaillatú, keserû mandulára emlékeztetõ, tüzes, kissé lágy, csodálatos harmóniájú. Túlérett, aszúsodott szõlõjébõl különleges minõségû természetes csemegebor készíthetõ. Márai Sándor író szerint az 'olaszrizling simaságán érzik még a latinos mûveltség és szõlõkultúra, Pannónia pallérozottsága. A rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél.' Hárslevelû Õsi magyar fehérbor. Napfényben gazdag, üde talajú hegyoldalakon október végén érik. Bora jó évjáratokban feltûnõen intenzív, hársfavirágra emlékeztetõ illatú, kellemes zamatú, kissé fanyar, finom savú, testes. Aszúsodott bogyóiból utolérhetetlenül finom, mézillatú, zamatos, édes, természetes csemegebor készíthetõ, leghíresebb a Tokaji Hárslevelû. Chardonnay A szõlõfajtát a múlt század végén a pécsi Káptalan hozta be Franciaországból. Bora karakteres, jellegzetesen finom illatú és zamatú, tüzes, testes, harmonikus, gyakran selymes, legtöbb évjáratban kiváló és feltûnõen elegáns. Leglelkesebb fogyasztói különleges, könnyed megjelenéséért a borok balerinájának nevezik. Tramini Finom illatú és zamatú, kissé lágy, harmonikus, telt, elegáns borát sokan kedvelik. A fûszeres tramini páratlan illatával és zamatával igazi fehérbor-különlegesség. Rajnai rizling A termésébõl készült finom, intenzív illatú, tüzes, zamatos, karakteres, férfias jellegû bornak kiemelkedõ értéke a gyümölcsíz. VÖRÖSBOROK A borvidék keleti hegyvonulatain termesztik a vörösborszõlõket. Legelterjedtebb szõlõfajták a Kékoportó, a kékfrankos, a Cabernet franc, a Cabernet Sauvignon, a Merlot, a Pinot noir, a Zweigelt és a Kadarka. Az emlékiratok szerint 'vörös boraink között a villányi úgy tûnik elõ, mint az agg tölgy a bokrok fölött.' Kékoportó A borvidék legelterjedtebb, vörösbort adó fajtáját az idetelepülõ német lakosság hozta magával. Villányban alig van olyan szõlõsgazda, aki ne tudná megkínálni vendégeit egy pohár finom Kékoportóval. E korán érõ fajta a napfényben fürdõ, gazdag talajú Villányi-hegyen jó minõségû termést ad. A Villányi borvidék tájfajtája egyik borvidéken sem ad olyan finom bort, mint itt. Elsõdleges, ibolyára emlékeztetõ illattal és zamattal rendelkezik, mélyvörös színû, lágy, csodálatos harmóniával. Finom rozébort is készítenek belõle. Kékfrankos Rubin- vagy mélyvörös színû, férfias, karakteres, csersavban gazdag, testes, zamatos borát sokan kedvelik, a gazdák burgundinak is nevezik. Bora aránylag lassan fejlõdik, egyéves korára az érdességét finom bársonyosság váltja fel, nemes ízével legbecsesebb vörösboraink közé tartozik. Finom rozébora egyre kedveltebb.
Cabernet Franc Bora kiváló minõségû, sötétvörös színû, magas cserzõanyag-tartalmú, málnára emlékeztetõ illatú, intenzív zamatú, finom savakkal. Bársonyos, nagy extra tartalmú borának fogyasztása kiemelkedõ élményt nyújt. Cabernet Sauvignon Bora gránátvörös színû, avarillatba hajló, finom csersavban és zamatban különösen gazdag, ízmélysége a vörös fajták között a legnagyobb. Az ünnepi asztalon a vadpecsenyékhez és a vadpörköltekhez ajánlható. Mindkét cabernet termésébõl jellegzetes ízû barrique borok is készülnek. Merlot Néhány évtizede honos e vidéken, mézédesre érett bogyóiból mélyvörös színû, illatban és zamatban gazdag édes bor készül. BORKÓSTOLÁS A bor ízleléskor nem csak egyetlen érzékszervünkre hat, hanem valamennyi érzékszervünkkel élvezhetõ, ha betartjuk az alábbi szabályokat: - Feltétel a tiszta, száraz, felfele szûkülõ, talpas kehelypohár, amit a száránál fogunk meg, ez biztosítja azt, hogy ne melegítsük fel tenyerünkkel a benne lévõ bort és ne hagyjunk ujjlenyomatokat a pohár falán. - Kóstolás a szerelemhez hasonlóan a szem örömével kezdõdik. Elõször a bor színét és tisztaságát nézzük meg, a fény- vagy vörösborok esetében - gyertya fénye felé fordítva a poharat, majd a bor a pohárban megmozgatva, az orrunk elõtt többször elhúzva a poharat - a bor illatát vizsgáljuk meg. - Végül nagyobb korty bort veszünk a szánkba, szájmozgást végzünk, mintha megrágnánk a bort, hogy minden összetevõjét megízlelhessük. Az ilyenkor észleltek határozzák meg a bor fogyasztási értékét. HÍRES ÉVJÁRATOK Jó évjárat volt 1981, 1987, 1988, 1991, 1992, 1994, 1996, 1998. Kitûnõ évjáratként tartják számon az 1983, 1986, 1993, 1995, 1997, 1999 és a 2000 évjáratok borait a borvidéken.
A BOROK FELSZOLGÁLÁSA ASZTALNÁL Ez a borok bemutatásával kezdõdik. Fehér és roséborokat hõtartó edényben szokás a vendég asztalához vinni. Vörösborokat kézben vagy tányérra állítva, a palackban érlelt óborokat fekvõ állapotban, kiöntõkosárban szolgálják fel. Fontos, hogy a szervírozás alatt a palack címkéjét a vendég jól láthassa. Kidugózáskor a palackot kendõre állítva elõször a védõkapszula tetejét vágjuk-vagy tépjük le. A teljes kapszulát levágni vagy letépni súlyos hiba. A parafa eltávolítására a dugóhúzót a dugó teljes hosszába hajtsuk be és emeljük ki a dugót. A kiemelt dugó a vendég által látható legyen, külön kérésre tányérkán át is kell adni. A 3-5 éves borokat fogyasztás elõtt minimum 20 perccel szükséges kidugózni, a palackfülledtség kiszellõzése érdekében. A vendégek közül a rendelést feladó kóstol elõzetesen, illetve a gazda kóstolja meg elõször a bort, hogy az megfelelõ minõségû-e. A bort csak teljesen tiszta, száraz pohárba szabad tölteni. Legajánlatosabb a talpas kehelypohár, amely felfele szûkülõ. A kisebb kelyhû a fehérboroknak, a nagyobb pedig a vörösbornak való.Kitöltéskor a borospoharakat csak egyharmadáig töltjük, mert így lehet a bort jól megforgatni a pohárban. A BOROK ÉS ÉTELEK PÁROSÍTÁSA Nem szabad tévednünk az ételek és a hozzájuk illõ borok megválasztásakor. Ez egy izgalmas kaland, amelynek során szinte minden lehetséges, de nem minden megengedett. Chardonnay: szárnyas-sültekhez, malac-sülthöz, sült- vagy rántott halakhoz, Pannon sajthoz. Barrique bora jól illeszthetõ a füstölt sajtokhoz is. Hárslevelû:tartalmas levesekhez, szárnyas vadak és borjúhúsokhoz, pástétomokhoz, gyümölcsös desszertekhez Olaszrizling: szendvicsekhez, hideg sültekhez, kocsonyához, halászléhez, borjúból készült ételekhez, Camembert, Séd brie sajtokhoz Rajnai rizling: kiváló aperitifnek, tartalmas levesekhez, töltött káposztához, pörköltekhez, hideg sültekhez, Trappista, Óvári, Camember sajthoz Tramini: fehérhúsú szárnyasokhoz, libamájhoz, sült halakhoz, gyümölcsös körítésû sertés- és borjúételekhez, desszertekhez. Kékoportó: szárnyas és marhasültekhez, borjúpaprikáshoz, halászléhez Kadarka: borjú- és bárányhúsokhoz, halászléhez, gulyáshoz, paprikásokhoz, makarónihoz- spagettihez Kékfrankos: sült disznó- és marhahúsokhoz, paprikásokhoz, vadpecsenyékhez, márványsajthoz Cabernet Franc: vadételek, belsõségekkel készült ételekhez, vadashoz, báránysülthöz, füstölt sajtokhoz Cabernet Sauvignon: frissen sütött marhahúsokhoz, vadpörkölthöz, gombás ételekhez, kemény és kékpenészes sajthoz Merlot: meleg sonkához, pácolt liba-kacsa ételekhez, füstölt nyelvhez, ementáli sajthoz Rosék és Sillerek: fõtt-párolt sertéshúsokhoz, hideg sültekhez, felvágottakhoz, zöldség- és krémlevesekhez, kecskesajthoz
Kalendárium

2020. március 30.
hétfő
Zalán napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Túrós lepény (40 szelet)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok