Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hurrá, nyakunkon az eperszezon!

2013-06-02

A tavasz hírnöke a gyümölcsök közül sokunknak mindig is az eper lesz, vagy más nevén szamóca. A mézédes, puha eper, mely csak úgy lágyan elomlik az ember szájában örök nagy kedvenc, klasszikus és megunhatatlan alapanyaga a süteményeknek és édességeknek. A piacokon egyre több standon lehet látni a spanyol, görög eper mellett most már a hazai termését is.

A szép tavaszi idővel kézen fogva megérkezett az eper is, hogy leváltsa a citrusféléket, és ő gondoskodjon tovább szervezetünk C-vitamin ellátásáról. Gondolta volna, hogy 10 dkg eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között az egyik legjelentősebb C-vitamin forrásunk? Emellett vasat, kálciumot, magnéziumot, foszfort, valamint számos egyéb hasznos ásványi anyagot tartalmaz, lédús és könnyed ezért a fogyókúrában és salaktalanításban is kiváló partner. Az íze pedig egyszerűen fenséges! Lássuk mi mindenért jó még, ha epret fogyasztunk:

  • szépít, méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,
  • kiváló segítség az emésztési panaszok kezelésére,
  • vesebántalmak esetén is segít,
  • a fájdalmak enyhítésére és a lázcsillapításra is alkalmas,
  • tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén is segít az emberi szervezetnek,
  • csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, és az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát is.

Hogyan válasszunk epret vásárláskor? Honnan tudhatjuk bizonyosan, hogy magyar az eper és nem valamelyik mediterrán országból származik? Tanácsos lehet elsődlegesen mindig a zöldség vagy a gyümölcs illata alapján választanunk, hogy mi kerüljön a piacon a kosarunkba! Sose válasszunk méret vagy szín szerint, mert az megtévesztő lehet! Inkább bízzuk magunkat az egyik legfontosabb érzékszervünkre, az orrunkra, s hagyjuk, hogy az eper illata varázsoljon el bennünket. A választott gyümölcs legyen tehát illatos, fényes, egységes színű, élénkzöld gallérú. Az átlátszó műanyag csomagolás a boltban lehetővé teszi, hogy alaposan szemügyre vehessük az árut, ráadásul védi az összenyomódástól is, ezzel ellentétben a piacon a gyümölcsök csak úgy pőrén, csomagolás nélkül csalogatják a vásárlókat.

A külföldről importált gyümölcs nem versenyezhet a magyar termés minőségével, a magyar földön termesztett szamócafajták kiválóak, íz-, illat-, és élvezeti értékük miatt méltán a vásárlók egyik nagy kedvence. Így tehát érdemes megvárni a magyar epret!

Az eperszezon vége előtt pedig készíthetünk házi eperlekvárt, hogy az ínséges hideg téli időkben is egy kis napfényt csalogathassunk életünkbe, illetve érdemes az eperbort és eperpálinkát is megkóstolni, melyek szintén felmelegítik elcsigázott testünket és lelkünket egyaránt!
Kalendárium

2019. február 21.
csütörtök
Elonóra napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...




Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Epres túrókrém

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok