Ez a cikk 9 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Cseresznye

2010-05-16

Jaj, de piros, jaj de szép, az íze, de édes – ha késve is, de itt az idei cseresznye. „Jaj, de piros! Jaj de szép! Az íze, de édes! Sül is már a tepsiben, a cseresznyés rétes!” – szól Zelk Zoltán: Megérett a cseresznye című kedves verse. Az idén azonban a mostoha időjárás következtében az ínycsiklandó hatást kiváltó műremek aktualitása napokat késett. Amíg máskor már május végén megjelenik e legkorábbi gyümölcsünk, addig most a CSAPI piacain, csarnokaiban még csak kisebb mennyiségben kínálja magát a pultokon.Kovácsné Urbancsek Éva, a Nagycsarnok piacfelügyelőjének tájékoztatása szerint szerényebb mennyiségben ugyan, de kapni finom hazai cseresznyét. Mivel a túl sok eső, a jégverések, viharok miatt kevesebb a felhozatal, mint más években, az ára is magasabb. Így is széles a skála. Kilónként már 400 forintért vehetünk az ókorban „istenek eledele”-ként számon tartott pirosló szemekből, szó mi szó, a szebbekért viszont 700-800 forintot fizethetünk. Tanácsos frissiben, lehetőleg még a vásárlás napján megenni, mert a nedvességtől duzzadó cseresznye hamarabb romlik. Az időjárás miatti termés kiesés, becslések szerint 30-40 százalék.
A vásárlásnál a magasabb ár miatti elbizonytalanodás esetén a háziasszonyoknak iránymutató lehet, hogy e gyümölcs igen értékes, valóságos természeti csoda, tele vitaminnal. Célszerű étkezés előtt, nem pedig utána lakmározni belőle, ugyanis jobban segít a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállításában. Mivel magas a fehérje, zsír és szénhidráttartalma, önállóan is fogyasztható, ezért tavaszi tisztító gyümölcskúrának is alkalmas. Ezáltal az egészségünkért és a felesleges kilóktól való megszabadulásért is tehetünk valamit, miközben a háztartási pénz egy részét is megtakaríthatjuk. A cseresznye szára sem vész kárba. Ízletes teát lehet főzni belőle, ami kapóra jöhet például a gyomorbántalmak enyhítésére.
A cseresznye szezon késése miatt e finomság mellett már közeli rokona, a meggy is megjelent a CSAPI piacain. Legtöbb helyen 600 forint körül kínálják a kereskedők a Csongrád környékén „savanyú cseresznye” jelzővel illetett gyümölcsöt. A zord időt a meggy is megsínyli, mindez azonban nem veszélyezteti a hazai ellátást – állítja a Gyümölcs Terméktanács szakembere. Amíg ugyanis cseresznyéből évente átlag 11 ezer tonna terem, addig meggyből 70 ezer tonnát lehet szüretelni, főként az alföldi, Cegléd környéki ültetvényeken. E mennyiség nagyobb hányada a feldolgozó iparhoz, illetve exportra kerül, ám az idén éppen a kevesebb termés miatt a belföldön hiányzó mennyiséget a kivitel rovására itthon tartják a nagybani kereskedők, hogy elegendő arányban jusson frissen is a hazai fogyasztóhoz.
A meggy jót tesz az egészségnek, rengeteg A-vitamint tartalmaz. Sok benne a B és C-vitamin, a vas és a kalcium. Más gyümölcsökkel ellentétben frissen fogyasztva sem puffaszt, sőt elősegíti az emésztést, javallott székrekedésre, vesebántalmak enyhítésére. Gyulladás gátló hatása sem lebecsülendő. A hazai nemesítőknek köszönhetően a piacokon többféle olyan meggy kapható, amelyeknek az íze kevésbé savanyú, már-már édes. Ezért nem csupán befőttként, hanem frissen fogyasztva is igazi csemege.
Mégis a rossz beidegződés miatt egyesek fanyalognak, ha a meggy kerül szóba. Pedig már a tengeren túl is felfedezték a magyar meggyet. Az amerikai Amway Corporation vizsgálata szerint a magyar meggy beltartalma, táplálkozásbiológiai értéke veri a nemzetközi mezőnyt, ezért Kaliforniában már termesztik az Újfehértói fürtös és az Érdi bőtermű nevezetű fajtákat. Kimutatták, hogy napi 20 szem meggy elfogyasztása lassítja az érelmeszesedést, jobban enyhíti a fejfájást, mint az Aszpirin és az ízületi megbetegedésekre is javallott.
Kalendárium

2020. április 04.
szombat
Izidor napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldbabos egytálétel (4 adag)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok