A közelgő ünnepek alkalmából feltöltött standokkal fogadják az árusok a CSAPI piacain a vásárlók rohamát. A 2009-es év végére - válság ide, vagy oda - bőséges a kínálat, az árak pedig lényegében nem változtak az egy évvel ezelőttihez képest.
Az ünnepi eszem-iszomra készülődő háziasszonyok mindent megtalálnak, ami a karácsonyi, szilveszteri családi asztalon elengedhetetlen. Van elég hal, már napokkal szent este előtt kitelepültek az árusok. E karácsonyi slágernek számító fajta kilóját 1100 forint körüli áron mérik. A ponty elengedhetetlen kelléke a jó halászlének, nélküle ugyanis fenn áll a veszély: keserűre sikerül a főztünk. Ennek oka, hogy az őrölt piros paprika oldásához éppen e hal zsírszövete a legalkalmasabb. Persze a halászlé annál finomabb, minél több más halat is bele dolgozunk, mint például kárászt, vagy néhány szeletnyi csukát. Halászlébe nem ajánlott, de sültnek kiváló a harcsa, a süllő, a szálkamentes pisztráng és a több piacon is kapható afrikai harcsa. Ez utóbbi finomság nevével ellentétben hazai tavakban növekedett, igazi magyar termék.
A karácsonyi halvacsora egyben alkalmat teremt, hogy a család jobban megkedvelje ezt az egészséges étrendbe illő, könnyű húst és más alkalmakkor is az asztalra kerüljön a hal. Koleszterinben szegény, nem hizlal, sok benne a vas, a foszfor, az A, a D, és a B vitamin. Más országokban évente 20 kiló körüli az egy főre jutó halfogyasztás, amíg nálunk alig 3-4 kilót eszünk meg. Sok egyéb ok mellett ez is hozzájárul, hogy nálunk az átlag életkor 7-8 évvel is alacsonyabb, mint például az egészséges táplálkozásra nagyobb gondot fordító németeknél, vagy japánoknál.
A karácsonyi ünnepi lakomákhoz elegendő a pulyka és más szárnyas felhozatal a piacokra. A néphit szerint viszont újévkor nem tanácsos baromfit felszolgálni, mert a tyúk hátrafelé kapar, ami lemaradást okoz a következő évben. Inkább a disznóhús javallott, a sertés ugyanis előre túr az orrával: fellendülést jelent. E hiedelemre vezethető vissza az újévi sült malac is.
Az év végi ünnepek nem éppen a diétáról szólnak. Ilyenkor a bejglinek is eljött a szezonja. Ehhez a mák kilója 1000 forint körül kapható. A bejgli egyébként Magyarországon a 19. században honosodott meg. Európa más országaiban már a 14. században is ezzel örvendeztették meg szeretteiket az asszonyok. Nálunk osztrák mintára épült be az ünnepi étrendbe, háttérbe szorítva a hagyományos karácsonyi kalácsot. Eredetileg patkó alakúra formálták, idővel azonban kiegyenesedett, így ugyanis sütéskor jobban elfér a tepsiben. Bejgli evés közben - bűntudatunk elaltatására - jó észben tartani, hogy a mák a népi hiedelem szerint megóv a rontástól, bőséget hoz a házhoz. Ráadásul a mákszemben sok a foszfor, ami pedig elősegíti a csontok erősödését szolgáló kalcium beépülését. Nem kevésbé finom a diós bejgli is. A dióbél önmagában is maga a természetes egészség.